FORUM

CAŁY TEN ZGIEŁK

Kino afrykańskie

ewondo

Autostopowicz

04.03.2010 20:32

Drogie Ale Kino!

Jestem wielką fanką kina afrykańskiego. "Ale Kino !" jest właściwie jedynym, poza festiwalem Afrykamera, miejscem gdzie jest szansa obejrzeć produkcje afrykańskie czy też filmy poruszające temat Afryki w różnych aspektach. Filmy te jednak pojawiają się bardzo rzadko :(. Ostatnio mieliśmy okazję oglądać rewelacyjny film znanego etiopskiego reżysera H. Gerima "Teza".

Czy jest szansa na kolejne filmy fabularne? Np.
- Moolaade
- Drum
- O heroi!
- Faro, la reine des eaux
- Bamako
- Uwięzione marzenia
- Triomf

lub dokumentalne np.
- White King, Red Rubber, Black Death (o zbrodniach kolonizatorów w Kongu Belgijskim)
- Congo na biso
- Welcome to Nollywood
- Wizyta u Ali Farka Toure
- Opowieść griota
- Obóz saperski
- Ngwenya, krokodyl
- Luanda, fabryka muzyki
- Nocni lokatorzy

Z góry dziękuję za odpowiedź.

z pozdrowieniami,
ewondo

Jamal

Absolwent

05.03.2010 18:17

Domyslam sie ze AK! nie ma niestety w planach tych filmow. Odnosze wrazenie, moze mylne, ze ostatnio coraz mniej jest kina egzotycznego, z Afryki, Azji ....

pelargonia

Autostopowicz

09.03.2010 11:55

Może dlatego, że jest bardzo niszowe i ogląda je promilowa widownia? ;)

Jamal

Absolwent

09.03.2010 12:33

Dlatego nikt nie oczekuje tego, że tych filmow bedzie sporo ale jest od tego "Kino mowi", gdzie niestety coraz czesciej pojawiaja sie filmy amerykanskie a filmy egzotyczne z festiwalu filmy swiata pojawiaja sie sporadycznie (jeszcze 2 lata temu pojawialy sie nawet przed premiera kinowa a dzis jesli juz to po bardzo dlugim czasie). W ciagu miesiaca mozemy znalezc 1, w porywach dwa filmy ezgotyczne a to troche malo na tak sprofilowany kanal filmowy. Jesli nie w Ale Kino to gdzie szukac skoro nawet na DVD takich filmow sie nie dostanie ?

pelargonia

Autostopowicz

09.03.2010 13:18

W sieci ;) A tak poważnie, mnie akurat ta zmiana w "Kino Mówi" cieszy. Dzięki niej mogę inaczej spojrzeć na tytuły znane, odkryć też w kinematografii bardziej komercyjnej zupełnie nowe strony. Słuchanie co czwartek o kinie irańskim, grenlnadzkim czy z Czadu by mnie dobiło :-)

Administrator
forum

09.03.2010 21:31

Droga ewondo, "Moolaade" już mieliśmy w naszej ofercie. W najbliższym czasie nie planujemy emisji pozostałych filmów wymienionych przez Ciebie. Jeśli chodzi o dokumenty to w nadchodzących miesiącach pokażemy "Nollywood Babylon" o tej samej tematyce co "Welcome to Nollywood". Wszystkich zainteresowanych kinem egzotycznym zapraszamy jeszcze w tym miesiącu na chiński komediodramat "Czerwone kwiatki". W kwietniu natomiast w ale kino! będzie można zobaczyć m.in. japoński dramat "Aruitemo aruitemo" ("Still Walking").

ewondo

Autostopowicz

09.03.2010 23:13

Drogie "ale kino!", dziękuję za odpowiedź!

Niestety jest taka jak się obawiałam... Gwoli wyjaśnienia, ten "koncert życzeń", który zamieściłam w moim wpisie, to oczywiście były tylko przykładowe tytuły.

Jeszcze do niedawna nie miałam możliwości oglądania tego kanału i przeglądając program zazdrościłam szczęśliwcom, którzy poznawali kino afrykańskie czy azjatyckie. Teraz gdy już się doczekałam, to okazuje się że kino spoza zachodniego kręgu kulturowego zostało zmarginalizowane. Zresztą słusznie już zauważył to Jamal.

Obecny program jakoś nijak się ma do opisu Waszej stacji:

"... Zapewnia polskim widzom najpełniejszy obraz światowego kina..." (!) , dalej czytamy: " ... nagradzane na światowych festiwalach filmy z Azji, Ameryki Łacińskiej i Afryki..."
I jeszcze o paśmie Kino Mówi: "...najciekawsze i najlepsze produkcje ostatnich lat spoza zachodniego kręgu kulturowego."

Tymczasem niektóre bardzo znane, dostępne na DVD. emitowane na innych kanałach tv, komercyjne filmy powtarzane są do znudzenia :(. Kina niszowego, jak je nazwała pelargonia, praktycznie nie obejrzysz nigdzie indziej :(. No chyba, że posuniesz się do piractwa, co sugeruje pelargonia.
Wielka szkoda, że 'ale kino!' swoim repertuarem upodabnia się do innych stacji...

Mimo wszystko dziękuję za "Nollywood Babylon" oraz za filmy chiński i japoński :). Mam nadzieję, że się poprawicie ;) i doczekamy się szerszej oferty filmów spoza naszego kręgu kulturowego :)

Z pozdrowieniami,
ewondo

post edytowany 2 razy, ostatnio 09.03.2010 23:24

Grzesio

Autostopowicz

10.03.2010 00:10

"Aruitemo aruitemo" to cudowny film. Bardzo się cieszę, że będę miał okazję go obejrzeć ponownie i gorąco polecam wszystkim.

pelargonia

Autostopowicz

10.03.2010 15:01

ewondo, nie czuję się piratem. Nie ściągam na masową skalę, nie udostępniam, nie kopiuję. Wykorzystuję na własny użytek, gdybym tego nie robiła, dużo bym straciła przede wszystkim z rynku kina niezależnego. I nie widzę powodu dla jakiego miałabym dalej tego nie robić, zważywszy na to, iż żaden z polskich kanałów nie nadąża i nie realizuje moich potrzeb. Poza tym telewizja w obecnej formie to już przeżytek. VOD i telewizja internetowa to przyszłość, która nadchodzi bardzo szybko. Wy z Waszymi prośbami to nic innego jak idelani konsumenci VOD, może zatem od razu przenieść się do sieci?

ewondo

Autostopowicz

17.03.2010 10:50

pelargonia,

skoro to takie proste, a my swoimi prośbami zawracamy niepotrzebnie głowę, to może wskażesz miejsce/a w sieci gdzie można wypożyczyć filmy o takiej tematyce. A może znasz telewizje internetową, która ma w swojej ofercie kino niszowe, bo ja nie znam takiej...
Próbowałam coś znaleźć, ale niestety bez rezultatu i obawiam się, że takich filmów nie oferuje żadna z dostępnych telewizji internetowych ani VOD...

pelargonia

Autostopowicz

17.03.2010 11:38

Nie jestem pewna czy forum ale kino! to miejsce na tego typu działania, ale mechanizm chyba rzeczywiście jest dość prosty. Jeśli usłyszałeś o jakimś niszowym filmie to pewnie z informacji o pragramie jakiegoś festiwalu. Bo skąd masz te tytuły? Szukasz takiego filmu w sieci i ściągasz. Nie mówię, że skuteczność jest 100%, ale mam zdecydowanie większe szanse niż proszenie stacji o zakup ;) Polecam również program cinemaxow, one tez emituja czasem niezle perelki. Z zagranicznych natomiast polecam arte.tv. Genialne stare, jak i nowe, a przede wszystkim dokumentalne kino.

Jamal

Absolwent

17.03.2010 12:48

Przy całej mojej wrogości wobec sciagania filmow, to w tym przypadku nie widze nic złego w sciaganiu czegos, czego fizycznie w naszym kraju nie ma. Gdybym mial lepszy sprzet i łącze, pewnie sam bym sie na to zdecydował bo na nasze telewizje liczyc za bardzo nie mozna a egzotycznych filmow na DVD jest jak na lekarstwo. Musze najlepiej znalezc kogos do uslugi sciagania ;-)

pelargonia

Autostopowicz

25.03.2010 11:55

Ale tak naprawdę to prośba do dystrybutorów kinowych. Jeżdżąc na festiwale, czytając projekty etc. posiadają najwcześniej informacje na temat nowych filmów. Rozumiem, że nie każdą produkcję opłaca się kupić do ki, nawet nie każdą opłaca się wydać na dvd, ale ciekawe czy byłaby opłacalna licencja na ściąganie danego tytułu ze strony dystrybutora? Może któryś z naszych "niszowych" dystrybutorów ujrzy w końcu potencjał internetowej społeczności. Wreszcie małe kino docierałoby nie tylko do akademickich miast, ale generalnie do Polski (bo zakładam wykup licencji lokalnej).

pelargonia

Autostopowicz

25.03.2010 12:04

BTW, VOD na Cyfrze: chwalą się klasyką, ale chyba niz z niej nie mają :( http://www.cyfraplus.pl/vod/ - słabiutko. Ale może tam warto uderzyć z prośbami? ;)

Jamal

Absolwent

25.03.2010 13:52

Osobiscie do projektów internetowych podchodze sceptycznie, wszelakie iplexy mnie nie interesuja. Jestem widzem konserwatywnym technologicznie i oglądanie filmu na monitorze komputerowym czy komorce jest dla mnie niedopuszczalne. No chyba ze dystrybutor dopusci wersje zajmuja 4 GB w jakosci DVD ? Tylko jak to ma sie oplacic, skoro jeden moze sciagnac i udostepnic wszystkim innym ?

pelargonia

Autostopowicz

26.03.2010 09:56

Na szczęście kompa można podłączyć od telewizora, więc techniczna strona jest spokojnie do opanowania. Natomiast jeśli chodzi o udostępnianie filmów przez dystrybutorów, to na zasadzie licencji n-dniowej etc., za niewielką kwotę, albo jeszcze inaczej, aby zminimalizować straty: obrandować film, reklama przed ściągnięcie etc. Myślę, że to miałoby szansę powodzenia.

Jamal

Absolwent

26.03.2010 12:53

Jesli sciagniety plik mialby jakosc DVD to popieram, a tacy wymyslaci i wygodni ludzie jak ja mogliby sobie wypalic na plytce bez koniecznosci ciagniecia kabli do tv i sluchania pracujacego komputera.

Pozostaje tylko pytanie, dlaczego nie ma takiej oferty ? Tu muisialby sie wypowiedziec ktos z branzy.

post edytowany 1 raz, ostatnio 26.03.2010 12:53

SPIS TEMATOW

POPRZEDNI  temat  16 / 500  NASTĘPNY

EDYCJA WPISU

zawijanie tekstu

DODAJ SWOJ GLOS W DYSKUSJI

© CANAL+ CYFROWY Sp. z o.o.
Znajdź nas:

CANAL+ Cyfrowy Sp. z o.o., al. gen. W. Sikorskiego 9, 02-758 Warszawa, Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy - XII Wydział Gospodarczy KRS
KRS 0000051835, NIP: 526-22-46-271, kapitał zakładowy 300.000.000 zł