FORUM

WSZYSTKO O... ALE KINO!

Plusy ALE KINO ...

kristinbb

Autostopowicz

26.01.2010 14:22

Ostra zima, więc ostro wzięłam się za oglądanie kanałów TV.
Zajrzałam do ALE KINO i jestem bardzo przyjemnie zaskoczona.
Bardzo dobry kanał ,
na którym można spokojnie obejrzeć filmy stare i nowe.
Również w wersji z napisami ,a takich właśnie szukałam.
Również filmy z krajów całego świata.
Reklama jest , ale tyle ile trzeba.

Zajrzałam na stronę www.alekino.pl
i tutaj jeszcze lepsza niespodzianka.
Piękna graficznie strona , przejrzysta, zrozumiała ,
łatwo się po niej porusza.

W skali 1 do 10 dałabym Wam 10.
Pozdrawiam Zespół ALE KINO.

post edytowany 1 raz, ostatnio 26.01.2010 14:26

Administrator
forum

27.01.2010 13:13

Droga kristinbb, bardzo dziękujemy za tak wysoką notę :-) Obiecujemy, że dołożymy wszelkich starań aby było jeszcze lepiej!

agis86.24

Autostopowicz

28.01.2010 23:34

Mnie też się podoba prostota i przejrzystość strony Ale Kino!
Dla mnie, kolejnym plusem po Twoich plusach jest to, że Ale Kino co roku rozdaje nam - Abonentom - darmowe zaproszenia na festiwal Era Nowe Horyzonty (mamy nadzieję, że w tym roku przygotuje dla nas więcej zaproszeń uprawniających do uczestniczenia we wszystkich filmach).
Uważam, że warto wykupić nawet niski pakiet, aby w dobrej jakości oglądać Ale Kino! oraz mieć możliwość pójścia na festiwal.

post edytowany 2 razy, ostatnio 29.01.2010 10:20

kristinbb

Autostopowicz

29.01.2010 09:11

Era Nowe Horyzonty ?
Muszę sprawdzić co to jest.

kristinbb

Autostopowicz

29.01.2010 09:12

admin napisał 27.01.2010 13:13
Droga kristinbb, bardzo dziękujemy za tak wysoką notę :-) Obiecujemy, że dołożymy wszelkich starań aby było jeszcze lepiej!
W takim razie ja też muszę dołożyć starań,
aby być jeszcze lepszą fanką Ale Kino!

kristinbb

Autostopowicz

01.02.2010 10:45

Plusy Ale kino! to filmy w wersji oryginalnej z napisami.
Bardzo ważne, bo nie tylko angielskiego.
Np. ze zdziwieniem zauważyłam filmy rosyjskie w wersji oryginalnej.
Chyba jesteście jedynymi , którzy to robią.

post edytowany 2 razy, ostatnio 01.02.2010 11:12

kemotka

Autostopowicz

02.02.2010 10:57

Zgadzam się z wpisem kristinbb. Ale kino to tak naprawdę dla mnie jedyny kanał telewizyjny, który oglądam. Świetne filmy, każdy może znaleźć coś dla siebie. Cieszę się, że dzięki Ale kino mam możliwość obejrzenia filmów, których gdzie indziej nie mam okazji. Uwielbiam szczególnie kino irańskie (choć nie tylko) i jestem wdzięczna, że często wyświetlacie filmy pochodzące z Iranu.

pedro

Autostopowicz

02.02.2010 18:12

Moim zdaniem największe plusy Ale Kino! to :
1. bardzo dobry repertuar filmowy
2. możliwość obejrzenia filmów z różnych czasem egzotycznych krajów
3. ciekawe bloki tematyczne
4. dużo dobrych tytułów z klasyki kina
5. filmy z napisami
6. format obrazu 16:9 (w wielu filmach)
7. niezła stronka www
8 ciekawe forum
9. duża ilość konkursów

Jednak trochę mi brak lepszej jakości obrazu wielu filmów. Może z czasem powstanie stacja z Ale Kino! HD lub trochę "podrasujecie" jakość obrazu części filmów?

Jamal

Absolwent

03.02.2010 10:05

Zgadzam sie, czasami rozdzielczosc jest bardzo słaba. Majac telewizor 21" nie ma to wielkiego znaczenia ale teraz, gdy coraz wiecej osób kupuje telewizoru 40" i wieksze, wypadaloby cos z jakoscia zrobic. Caly czas jestem zwolennikiem wprowadzenia dodatkowo platnego Ale Kino Extra, z dobra jakoscia, napisami i samymi nowymi filmami. Z HD moglby byc klopot, wiele egzotycznych filmow moze takiej wersji nie miec.

Anglik01

Absolwent

06.02.2010 23:05

kristinbb napisała 01.02.2010 10:45
Np. ze zdziwieniem zauważyłam filmy rosyjskie w wersji oryginalnej.
Chyba jesteście jedynymi , którzy to robią.
Jeśli chodzi o filmy rosyjskie, to wersje z napisami pokazują jeszcze kanały mniej lub bardziej zaprzyjaźnione: Canal+ (u tego samego operatora co Ale Kino) i Wojna i Pokój (u operatora konkurencyjnego).

post edytowany 2 razy, ostatnio 07.02.2010 20:55

old friend

Autostopowicz

02.03.2010 18:31

Niestety radości z powyższymi widzami nie podzielam. Możecie pokazywać szeroki ekran, możecie tłumaczyć film na różne sposoby, możecie nadawać w HD, możecie nawet pójść w 3D, nie zmieni to jednak faktu, że niewiele pozostało z Ale kino w jego pierwotnej formule - jedynego w Polsce kanału, który tak często pokazywał klasykę filmową. I kiedy zaglądam dziś na stronę i spoglądam na dział Ale klasyczne w marcu, widzę że niewiele już Was wyróżnia spośród plejady kanałów "filmowych", które rosną jak grzyby po deszczu coraz to bardziej obniżając loty.

'40. '50. '60. - tylko tego nie ma u konkurencji.

Fellini, Murnau, De Sica - tak mi się kiedyś kojarzyło Ale kino, od teraz - Godzillia i But Manitu.
Pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia.

BeruZadra

Ojciec Chrzestny

04.03.2010 17:28

Tak się akurat składa, że Godzilla to ikona filmów fantastycznych; a dla historii kina znaczy tyle samo co Myszka Miki, Kaczor Donald, Lassie czy King Kong - jakby nie patrzeć dla kina postaci kultowe.
To najbardziej znany filmowy potwór, obecny na ekranach od lat pięćdziesiątych ub.w.
Ale oczywiście to nic nie znaczy .

kaczor

Autostopowicz

06.03.2010 14:00

Jakość obrazu możnaby na pewno poprawić bez konieczności uruchamiania kanału HD. Proszę popatrzeć na cyfrowy przekaz niektórych niemieckich stacji TV. Na pewno dostrzeżecie, że jest o niebo lepiej niż w przypadku polskich stacji TV.

W przypadku Ale Kino pomogłaby zmiana rozdzielczości - obecnie jest to 704x576 pikseli, a cyfrowa telewizja SD pozwala na maksymalnie 720x576. Poza tym można podnieść jeszcze transfer danych (w Mbit/s ). Coś jednak jeszcze jest
do poprawy, ponieważ niektóre stacje ze słabszymi parametrami osiągają lepsze wizualnie efekty.

Jeśli chodzi o kwestie techniczne, to chciałbym również aby format 16:9 stał się formatem "podstawowym" w stacji, a tryb 4:3 był włączany już okazyjnie tylko w przypadku emisji starszych filmów (broń Boże emisja takich filmów w trybie 16:9 z pasami po bokach). Wiązałoby się to z emisją reklam, grafik i zapowiedzi w panoramie, dzięki czemu posiadacz telewizora LCD wreszcie nie miałby obciętej belki z informacją kiedy dany film zostanie wyemitowany...
Pomyślcie nad tym drodzy Państwo z Ale Kino!
Siostrzana KuchniaTV już ma ładną oprawę graficzną w 16:9.
Najważniejszy jest oczywiście repertuar filmowy, ale o wizerunek też trzeba dbać
:)

post edytowany 1 raz, ostatnio 06.03.2010 14:02

SPIS TEMATOW

POPRZEDNI  temat  50 / 500  NASTĘPNY

EDYCJA WPISU

zawijanie tekstu

DODAJ SWOJ GLOS W DYSKUSJI

© CANAL+ CYFROWY Sp. z o.o.
Znajdź nas:

CANAL+ Cyfrowy Sp. z o.o., al. gen. W. Sikorskiego 9, 02-758 Warszawa, Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy - XII Wydział Gospodarczy KRS
KRS 0000051835, NIP: 526-22-46-271, kapitał zakładowy 300.000.000 zł